Redactioneel
Bestuur
Service

Wie zijn wij?
De Groene Meetlat
Architectuur
De Knutselhoek
Tupperware
Politiek
ECOverpeinzingen
De pen van...
Bouwfraude Blok2C?
Vreemde ogen
Enquete uitslag
Wortel Bob
Moordkuil
Bouwfoto's
Bouwfoto's 2
Oude GWL foto's
Bolle Buiken in de bouw
Tijd van gaan...
Tijd van komen...
Westergaskunst

Bouwfraude bij Blok2C?

- bekentenissen van de Technische Commissie –

Met de belofte van veel en gratis drank wist de EnBloc redactie een aantal leden van de Technische Commissie naar Café Amsterdam te lokken. En toen de kelen eenmaal gesmeerd waren slaagde onze undercover medewerker erin de tc-leden diverse streng bewaarde geheimen te ontfutselen. De aanwezige tc-leden waren Janfrans van der Eerden, Flip van Dalen en Paul Seuntjens.

De allereerste vergadering van de ‘moeder aller tc’s’ was al in juni 1997. En toen al was Janfrans aanwezig. Flip en Paul zijn pas veel later in de Technische Commissie gekomen. Paul (net als Janfrans als professional (lees: architect) en Flip, getergd door eindeloze lekkages van het grasdak) als leek (lees: niet-architect).
EnBloc: Hoe is het toch mogelijk dat het pand nog steeds niet is opgeleverd, dat is toch een grof schandaal!?
Janfrans: “Wat een onzin. De eigenlijke oplevering heeft al in mei 1998 plaatsgevonden. Toen is de VvE juridisch eigenaar geworden.. En toen waren er nog iets van 500 opleverpunten en puntjes. Dat waren er al heel snel veel minder, na een week of vijf waren er nog een stuk of veertig. En nu hebben we nog drie punten over, het dak, de daklijst en de deuren van de corridors. En van het dak kan je zeggen dat het eigenlijk een verborgen gebrek was dat zich pas later in volle heftigheid openbaarde. Het dak is nog niet opgeleverd, dat is waar. De onderaannemer die het aanlegde is geloof ik alweer failliet, maar aannemer Dura heeft de verantwoordelijkheid genomen, zoals dat hoort.”
“De daklijst is natuurlijk een heel ander soort probleem, dat heeft niets te maken met bouwfouten of gebreken. En corridor-deuren zijn overal en altijd problematisch,” bevestigt collega-architect Paul Seuntjens.

Over die technische commissie is nagedacht, zo blijkt. Ze bestaat uit twee profi’s en twee leken. Van de profi’s mag verwacht worden dat ze weten waarover ze het hebben en dat ze de taal van de aannemers verstaan. De twee leken in de TC dienen als tegenwicht tegen doorgeschoten archtitectonische perfectie.
Zoals het hoort in de bouw heeft ook de TC weer een aantal sub-clubjes: de zonweringclub, de schuifpui-club en het inspectie comité.
EnBloc: inspectie-comité?!?
Schoorvoetend bekennen de TC-leden dat dit geheime genootschap inderdaad bestaat. Het maakt een jaarlijkse controleronde door het hele pand om te bekijken wat de algehele onderhoudsstaat is. Maar tevens om te bekijken wie zich niet aan de regeltjes houdt: Fietsen, kattenbakken en oude tv’s in de hallen worden nauwgezet genoteerd, waarna de eigenaar van al dat moois een aanschrijven krijgt van de beheerder.
Na dreigen, smeken en stampvoeten van de EnBloc-recdactie slaat eindelijk een van de leden door: de inspectieronde vindt altijd plaats op de eerste zaterdag van september. NOTEER DAT IN UW AGENDA BESTE LEZER!

EnBloc: Wat zijn zoals jullie werkzaamheden?
Naast zaken als dak en daklijst en kleune onderhoudsproblemen ziet de TC het als een belangrijke taak de beheerder aan te sturen. Die gaat namelijk niet alleen over het innen van de service-kosten en het indraaien van nieuwe lampen, maar ook over zaken die visie vereisen zoals reserveringen voor groot onderhoud. Wat is de beste strategie: steeds een beetje onderhoud, of in één keer grootschalig? De beheerder scherp houden, dat is een belangrijke taak. En de VvE overtuigen van de noodzaak genoeg geld te reserveren voor de toekomst. En natuurlijk ook kleine, maar niet onbelangrijke zaken als: waar leg je in de hal een stopkontakt aan zodat de schoonmaker stroom heeft?

EnBloc: okee, heel interessant. Maar nu ter zake. Een lekkend dak, dat gedoe rond de daklijst, de foute opgave destijds van de balkonnen, stucwerk in de gangen dat er steeds spontaan afvalt, rioleringsproblemen, springende waterledingen? Is Blok2C nou een slecht gemaakt gebouw of niet?
Stilte. De TC lijkt op slag ontnuchterd. Er worden pogingen gedaan de vraag te omzeilen. TC: “je moet niet alles op één hoop gooien. Die daklijst, dat heeft voornamelijk te maken met onervarenheid van Stichting Eco-plan. Die ellende heeft ze een half miljoen gekost. Het ontwerp van die daklijn was nog niet klaar, maar de woningen moetsen verkocht worden. Dus zijn er tekeningen met bijvoorbeeld alleen maar een stippellijn gekomen, op grond waarvan nu bewoners kunnen stellen dat ze alleen een stippellijn boven hun hoofd willen accepteren. De breedte van de balkons, idem dito. Dat was geen fout van de architect, maar een fout in de verkooptekening.”
EnBloc: Maar nou to the point? De staat van het gebouw?
TC: “Op bepaalde punten zoals bijvoorbeeld het dak, is het gebouw inderdaad niet goed gemaakt. Het was in die tijd heel druk in de bouw en lastig goede mensen te krijgen. En door het Eco-gehalte is er gekozen voor materialen en technieken die nog niet langdurig uitgeprobeerd waren. Zo is er voor het huidige rioleringsysteem gekozen. De vraag is of het wel geschikt is voor zo’n groot gebouw. Maar, dat geldt niet alleen voor dit gebouw, voortdurend worden er nieuwe materialen en dingen toegepast in de bouw. Dat gaat vaak goed, soms minder. Maar dat zit in elk gebouw.”
Flip van Dalen: “Nou, die toiletten, dat is dan wel een onzin-eco voorziening. Ze zouden met minder water doorspoelen dan gewonen toiletten. Nou, ik heb het gemeten, er klopt geen donder van!”
Flip is als handige jongen en grootste lekkage-slachtoffer een actief lid van de TC. Maar soms duren de procedures hem te lang, dan jeuken de handen om het even zelf te doen. Flip: “ik deed vroeger de techniek van een groot kraakpand. Daar deed ik alles zelf. Maar dan werd je ook wel eens midden in de nacht uit je bed getrommeld met een vraag als waar de reservelampen lagen. Bij een groot gebouw als dit zit je voor je het weet de hele dag te klussen.”
EnBloc: maar die waterleidingen die in het beton zijn gegoten en gaan lekken, dat is toch een mega-bouwfout?
Paul: “het is in ieder geval een rampzalige zaak als het gebeurt, met grote gevolgen. Maar we praten nu over drie gevallen. In zo’n groot gebouw. Pas als er zich meer gevallen voordoen weten we of er sprake is van incidenten of dat het hier echt gaat om een bouwfout."


 

 

 

 

 

 

 

grasdak