Redactioneel
Bestuur
Service

Wie zijn wij?
De Groene Meetlat
Architectuur
De Knutselhoek
Tupperware
Politiek
ECOverpeinzingen
De pen van...
Bouwfraude Blok2C?
Vreemde ogen
Enquete uitslag
Wortel Bob
Moordkuil
Bouwfoto's
Bouwfoto's 2
Oude GWL foto's
Bolle Buiken in de bouw
Tijd van gaan...
Tijd van komen...
Westergaskunst

Eenheidsworst of Eco-voorhoede???

Brandende vragen genoeg: wat doen uw buren voor de kost, wat verdienen ze, wat bevalt ze wel of niet aan het blok en aan de buren? Op welke partij stemmen ze? En hoeveel denken ze dat hun woning op het moment waard is? Gaan ze verkopen of willen ze blijven?

De Blok2C bewoner houdt zielsveel van Amsterdam: slechts één persoon (3% van de respondenten) had een negatief gevoel over de stad, tegen 42% tevreden en 42% zeer tevreden. Dat voelde naar veel boertjes van buuten die de grote stad erg interessant vinden. Een redactielid verwedde er een goede fles om dat er een bovenmatig aantal Limbo's in de flat zouden zitten. Maar nee, de Noord-Hollanders waren bij verre in de meerderheid met 44% tegen maar 7% Limbo's en Gelderlanders. Groningen, Overijssel en Zeeland hebben met ieder 2% de weg naar Blok2C nog niet gevonden.

En ze blijven maar tevreden, die bewoners. De woning zelf (42% zeer tevreden), de buren (69% tevreden tot zeer tevreden; willen die zes ontevreden bewoners zich melden!!!) en ook de Eco-wijk 69% tevreden tot zeer tevreden) komen er goed af. Massal zijn we dan ook van plan hier nog lang te blijven wonen. Het stadsdeel scoort wat minder (toch nog 52% tevreden tot zeer tevreden) en eigenlijk is er slechts één klein dieptepunt aan te wijzen: het uiterlijk van de flat. 24% is tevreden tot zeer tevreden over ons eigen kasteel, maar daartegen staat een opvallende 39% die ontevreden tot zeer ontevreden is. Wellicht een hint voor architect Christiaansen om een volgende keer gewoon de sus-kasten naar buiten te bouwen zoals ze horen en zich verder niet met bewonerszaken als zonwering te bemoeien?

Hoe ziet dat tevreden Blok2C-volkje er verder uit? Tweederde beman/vrouwt een tweepersoonshuishouden, eenderde heeft geen inwonende kinderen. Gemiddeld zijn we 38,4 jaar oud en de kinderen 6,3 jaar. Maar liefst 87% heeft een HBO of universitaire opleiding genoten en bijna iedereen is aan het werk, samenwonenden zijn bijna allen tweeverdieners. Slecht 2% van de respondenten en 2% van de partners werkt niet.
Bij deze harde werkers verwacht je dan een gepeperd jaarinkomen, maar dat valt toch wel wat tegen: de helft van de jaarinkomens valt onder de   50.000,-. Hebben al die tweeverdieners een beetje zitten jokken of zou het te maken hebben met hun beroepskeuze? Free-lancers en zelfstandigen zijn zeldzaam, loondienst is de norm. Wij werken massaal in Zorg&Welzijn en Zakelijke Dienstverlening. Daarnaast een beetje Kunst&Cultuur en wat Onderwijs&Onderzoek, dan hebben we het wel gehad. Maar blijkbaar hebben we toch genoeg geld om twee keer per jaar of meer op vakantie te gaan ((79%) met Frankrijk natuurlijk als topbestemming, waar we dan met de auto heen gaan.
Auto? In een Eco-wijk? Jazeker. Maar landelijk zitten we toch aan de goede kant met een percentage van 29% bewoners die geen auto hebben. de ECO-gedachte sprak ons aan toen we hier kwamen wonen, maar de prijs van de woning gaf de doorslag. En die prijs is volgens ons min of meer verdubbeld, dus die ECO-gedachte heeft ons een fortuin opgeleverd.

En dat breng ons bij de politiek. Hoe zou Pim Fortuyn het hebben gedaan in Blok2C? Volgen wij blindelings de landelijke trends? Hoe het landelijk zou zijn gelopen zullen we nooit weten, maar in Blok2C kreeg hij geen poot aan de grond. Met 49% Groen links, 31% PVDA en 9% D'66 (VVD slechts 4%, CDA 2%, SP 5%) gaan we voor een links kabinet. Pim kreeg NIETS. Zou dat komen omdat Blok2C nog lang niet vol is, met slechts 2% bewoners die een andere nationaliteit hebben?

 

Lees hier een analyse van de Gemeente Amsterdam over de bevolkingsopbouw van het GWL-terrein uit 2007